Gamtinių dujų naudojimas per šventes: nemažai sutaupyti padės vos kelios gudrybės

Šiemet šventinis laikotarpis – ypatingas: mūsų laukia ilgas poilsio metas, kuris leis daugiau laiko praleisti su šeima ir draugais. Pasiėmus šiek tiek daugiau atostogų, iš švenčių galima susidėlioti net kone dviejų savaičių poilsį. Tačiau daugiau laiko namuose taip pat gali reikšti išaugusį gamtinių dujų sunaudojimą šildymui, karšto vandens ruošimui ir maisto gamybai. Visgi yra kelios gudrybės, kad kitų metų nereikėtų pradėti su gerokai didesnėmis sąskaitomis.

1. Namus šildykite sumaniau

Jei šildote namus gamtinėmis dujomis, puikiai žinote, kad tai pareikalauja gerokai daugiau lėšų nei kiti dujų panaudojimo būdai. Tačiau būtent čia galima daugiausiai sutaupyti. „Ignitis“ specialistai skaičiuoja, kad vos 1 °C mažesnė temperatūra leidžia sutaupyti net 5 procentus šildymo išlaidų. Namuose jausitės dar šilčiau ir jaukiau, jei palaikysite optimalią 45–50 proc. drėgmę. O jei planuojate didesnės kompanijos pasibuvimą, prieš jam prasidedant taip pat galite sumažinti kambario temperatūrą net keliais laipsniais – jis greitai įšils nuo žmonių ir garuojančio maisto.

Sumaniai vėdinkite kambarius: plačiai atvėrę langą 3–5 minutėms, efektyviai išvėdinsite kambarį. Kadangi baldai nespės atšalti, kambarys vėl greitai įšils, o jei vėdindami išjungsite termostatą, šildymo intensyvumas nepadidės.

2. Investicijos, kurios greitai atsiperka

Dar daugiau sutaupyti galima reguliuojant šildymą pagal dienos laiką. Dienos metu, kai šeimos nariai būna darbe ar mokykloje, o taip pat naktį, kai miegate šilčiau apsikloję, namus galima šildyti mažiau – tai ne tik taupo energiją, bet ir gerina miego kokybę. Norint patogiau reguliuoti šildymą, rekomenduojama įsirengti išmanų termostatą, kuris gali pranešti apie padidėjusį suvartojimą ar dujinio katilo gedimus. Geriausia, kad dėl mažesnių sąskaitų išmanus termostatas dažniausiai atsiperka vos per kelerius metus.

3. Atlikite namų darbus

Yra net posakis, kad roges ruošti reikia vasarą. Panašią taisyklę galima pritaikyti ir šildymui. Būtinas darbas – radiatorių nuorinimas, kuris užtruks vos 5 minutes. Patariama, kad prieš šildymo sezoną specialistas apžiūrėtų dujinį katilą – jei jis veiks neefektyviai, tai gali gerokai padidinti šildymo išlaidas. Jei gąsdina šildymo sąskaitos, galbūt verta seną dujinį katilą pakeisti į naujesnį kondensacinį. Skaičiuojama, kad pastarojo įrenginio efektyvumas gali siekti gerokai virš 90 proc., kai tradicinio katilo – apie 70–80 proc. Tiesa, ir čia galioja tam tikros taisyklės – nustačius, kad į radiatorius būtų tiekiamas 75–80 °C vanduo, grįžtantis vanduo bus per karštas ir kondensacija tiesiog nevyks.

Jau prasidėjus šildymo sezonui būtinai dar kartą nuvalykite dulkes nuo radiatorių ir pasirūpinkite, kad jų nedengtų užuolaidos, baldai ir kiti daiktai. Priešingu atveju šiluma bus skiriama ne patalpų šildymui, o šiems objektams. Sumažinti šilumos nuostolius leis ir už radiatoriaus (tarp sienos ir prietaiso) įklijuotas šilumą atspindintis ekranas. Norėdami sumažinti šildymo sąskaitas, taip pat uždarykite duris tarp šildomų ir nešildomų kambarių, tarpą po durimis galite uždengti storesniu pledu.

4. Sąskaitos priklauso ir nuo įpročių

Didelė dalis gamtinių dujų sunaudojama ruošiant karštą vandenį. „Ignitis“ specialistai primena, kad nemažai sutaupyti galima paprastai sumažinus katilo temperatūrą – ji nebūtinai turi būti 60 °C ar didesnė. Kadangi karštas vanduo vis tiek maišomas su šaltu, katile pakanka palaikyti 45–50 °C. Sutaupyti padeda ir įpročių pokyčiai: pavyzdžiui, vonios malonumais galima mėgautis savaitgaliais, o kasdienai rinktis greitą dušą.

5. Triukai virtuvėje – ne tik slapti receptai

Jei maistą ruošiate naudodami gamtines dujas, tai galite laikyti dar viena galimybe sutaupyti. Greičiau vandenį užvirinsite ir mažiau gamtinių dujų sunaudosite, jei puodą uždengsite dangčiu. Skaičiuojama, kad taip galima sunaudoti net iki 4 kartų mažiau energijos.

Geras sprendimas yra sumažinti liepsnos dydį vandeniui užvirus ar liepsnai „laižant“ puodo ar keptuvės šonus – liepsna turi kaitinti tik dugną. Reguliariai reikėtų patikrinti, ar degiklio skylutės nėra užsikimšusios pridegusiu maistu – apie mažesnę kaitrą signalizuoja geltona liepsna.

Naudojant dujinę orkaitę verta laikytis panašių taisyklių kaip ir gaminant ant viryklės. Svarbiausia – gaminant maistą neatidarinėti orkaitės durelių, nes taip greitai prarandama šiluma, kuriai atkurti reikia papildomo gamtinių dujų kiekio. Taip pat naudinga vienu metu kepti kelis patiekalus arba išjungti kaitrą likus nedaug laiko iki gaminimo pabaigos. Be to, gaminimas gali prisidėti ir prie namų šildymo: šeimininkaujant virtuvėje patariama sumažinti šildymą, o baigus gaminti – palikti praviras orkaitės dureles. Taip namai prisipildys ne tik papildomos šilumos, bet ir malonių kalėdinių kvapų.